Teruglezen naar oorlog

Posted on

Geen foto van mijn hand maar scan van oude foto uit 1938, waar mijn grootvader op staat: Sergeant Majoor Instructeur bij de School Reserve Officieren Luchtdoelartillerie (SROLuA) in Hojelkazerne te Utrecht.

Net vandaag, 4 mei, krijg ik van collega weer in handen wat ik begin 2006 heb uitgewerkt: schriftjes met dagboek van mijn grootvader uit de periode januari t/m april 1945 ofwel de laatste maanden van de tweede wereldoorlog. Na het werk ga ik naar mijn favoriete terrasje in Utrecht en lees het geheel weer helemaal door. Voor even reis ik terug in tijden waar het koud was en ergens voedsel vinden een dagtaak was. Hoe hij, met beide dochters, meest te voet of op wrak van een fiets van Utrecht naar Harlingen reisde, net voor de IJsselbrug bij Zwolle zou worden afgesloten. In Harlingen maakten ze, herenigt met vrouw en zoon (mijn vader), de bevrijding mee.

Korte toelichting: eind 2017 bleek via rouwkaart dat collega is getrouwd met dochter van man die in jaren vijftig bij mijn grootouders in huis woonde. Uit zijn erfenis komt het transcript van het dagboek vandaag weer bij mij terug.
Klik hier voor scan van pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *