Leonardo da Vinci

Posted on

Leonardo da Vinci, ik had gelezen dat Teylersmuseum wat ik vorig jaar voor het eerst heb bezocht, een tentoonstelling over hem heeft. Ik neem vandaag na 2 nachten slecht slapen middag vrij van het werk en ga naar Haarlem. De foto is van huizen aan het water schuin tegenover het museum.

Het is middag en druk in het museum met ‘mensen van mijn leeftijd’. Met name de zalen gewijd aan Leonardo zijn wel erg druk, maar ik bof en tref een rustig moment om in andere zaal de dozen met facsimile van zijn tekeningen door te nemen. Gewoon in de hand en dus vlak voor ogen. 

Het museum schrijft zelf op de website: “Heel bijzonder zijn de drie voorstudies van Het Laatste Avondmaal, waaronder het portret van Judas. Teylers Museum wijdt een speciale ruimte aan deze wereldberoemde wandschildering, die uiteraard niet kan reizen, maar als replica op origineel formaat (4,6 x 8,8 meter) te zien is. Met daar recht tegenover een replica op ware grootte van de bijzondere versie van Het Laatste Avondmaal uit de abdij in Tongerlo. Ontdek zo wat Leonardo wilde uitdrukken met dit baan­brekende kunstwerk.”

In rest van museum wordt bij allerlei zaken die museum standaard in haar collectie heeft een link gelegd naar interesses en wetenschap van Leonardo. Een wel zeer begaafd mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *