Bloedmaan zien maar wel bewogen

Posted on

Bloedmaan zien maar wel bewogen, dat wil zeggen dat ik iets voor half zeven wakker werd en toch maar naar de maan ben gaan kijken. Hij stond gunstig maar door raam en zelfs met statief kreeg ik hem niet onbewogen in beeld. De laatste tijd in mijn leven iets te veel beweging wordt kennelijk al merkbaar in foto’s nemen.

Naar Wikipedia: “Een volledige of totale maansverduistering doet zich voor wanneer de maan door de kernschaduw van de aarde gaat. Tijdens een maansverduistering wordt de maan nooit helemaal donker. Een geringe hoeveelheid zonlicht bereikt door de aardatmosfeer nog de maan. Omdat dit licht terugkaatst naar de aarde is de maan tijdens een volledige verduistering toch zichtbaar vanaf de aarde. Door Rayleighverstrooiing in de aardatmosfeer krijgt dit licht een rode kleur. Datzelfde verschijnsel treedt op bij een zonsopgang of zonsondergang, waarbij de hemel een rode kleur krijgt. Door dat rode licht ziet de maan tijdens een maansverduistering er roodachtig uit. Dit wordt een bloedmaan genoemd. De rood gekleurde maan is alleen tijdens een totale maansverduistering waar te nemen, omdat bij een gedeeltelijke maansverduistering het verlichte deel van de maan de hemel nog te veel verlicht.”

De foto is van 2015 toen ik groot deel van de verduistering heb gevolgd, maar niet geheel heb gezien want maan verdween toen langzamerhand achter huis van de buren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *